blog preface

Chceli by ste Vaše podnikanie prezentovať na internete a nie ste celkom rozhodnutí, aké financie by ste do toho mali dať? V tomto blogu sa spolu pozrieme na viacero spôsobov, pohľadov na tvorbu webu a teda aj ich rôznu cenu. Pod tvorbou webu myslím v tomto článku, tvorbu klasickej firemnej prezentácie s popisom firmy, ponúkaných služieb, referencií, kontaktom a pod.

Po krátkom googlení zistíte, že ceny firemných webov sú skutočne rôzne. Od pár euro na mesiac, kde si Váš web musíte vyskladať sami, až po 3000 a viac eur, keď Vám ho vytvorí digitálna agentúra.

Cena webu závisí od dvoch faktorov:

  1. kto nám web vytvorí – Vytvoríme si ho sami? Dáme ho vytvoriť študentovi, firme?
  2. ako nám ho vytvorí – Na jeho tvorbu využijeme šablónu alebo ho urobíme na mieru nášho podnikania?

Tvorbu webu z hľadiska jeho tvorcu, by som ešte rozdelil nasledovne:

Web si vytvoríte sami:

  1. použitím online nástroja
    1. Wix
    2. Node
    3. Websupport
  2. zo šablóny
    1. šablóna z databázy šablón – asi najpoužívanejší je server themeforest.net

Web Vám vytvorí niekto iný:

  • študent alebo známy, ktorý sa venuje tvorbe webov vo voľnom čase
  • webdizajnér na voľnej nohe
  • firma, digitálna agentúra

Web si chcete vytvoriť sami

Nástroj Mesiac 2 roky 5 rokov
Wix 5,4 s DPH (s reklamou) 130€ 324€
10,2 s DPH (bez reklamy) 245€ 612€
Webnode 4,95 s DPH (balíček MINI) 119€ 297€
9,95 s DPH (balíček STANDARD) 239€ 597€
Websupport 5,88 s DPH (do 5 podstránok) 141€ 352€
11,88 s DPH (neobmedzene) 285€ 712€
Web si vytvoríte sami zo šablóny 60€ (cena je jednorázová) + hosting 2€/mesiac 109€ 182€
Ceny webov – pokiaľ si chcete stránku vytvoriť sami (ceny sú s DPH)

Pokiaľ si chcete vytvoriť web sami, môžete využiť online nástroj ako Wix, Webnode, Websupport a iné alebo si nainštalujete na klasický hosting WordPress a šablónu sami.

Mali by ste však myslieť aj do budúcnosti a zvážiť financie, ktoré zaplatíte v priebehu rokov.

Najlacnejšou variantou je, pokiaľ si nainštalujete na klasciký hosting WordPress šablónu. Avšak finančná úspora napr. oproti Webnode (balíček MINI, ktorý môže stačiť na klasickú firemnú prezentáciu) nie je až taká veľká. V priebehu 5-tich rokov je to 115€. Pri ostatných balíkoch a nástrojoch je tá úspora však väčšia. Na detailné porovnanie týchto dvoch prístupov tvorby webu sa pozrieme v ďalšej časti.

Online nástroje a šablóna nainštalovaná na hosting

Všetko má svoje výhody aj nevýhody, inak tomu nie je ani pri týchto dvoch riešeniach tvorby webu. Hneď na úvod treba spomenúť, že obidva riešenia sú šablóny. Šablóny, ktoré si používateľ sám upravuje.

Rozdiel je hlavne:

  1. v zložitosti inštalácie
  2. v cene
  3. v zložitosti úpravy Vašej webstránky
  4. v možnostiach – v slobode úprav webu

Inštalácia

Online nástroje ako napr. Wix, Webnode, Websupport sú pripravené na použitie ihneď. V prípade klasickej šablóny ju musíte na hosting nainštalovať. Buď to urobíte sami cez FTP (návod je pomerne jednoduchý, nájdete ho na internete) alebo jednoduchšia možnosť je nainštalovať ho priamo z admin rozhrania Vášho hostingu jedným kliknutím – pritom ani nemusíte doplácať za extra hosting, nachádza sa priamo v základnom hostingu. Po nainštalovaní WordPressu musíte kúpiť šablónu napr. na themeforest.net a túto šablónu nainštalovať do vášho WordPressu.

Inštalácia šablóny do WordPressu je takisto pomerne jednoduchá a zvládne ju každý bežný používateľ internetu. Nainštalovať si môžete aj šablóny zadarmo, ktoré nájdete na internete, ale tu by som tých pár eur nešetril a zaplatil si v priemere 60€ za poriadnu šablónu, ktorá vyzerá neporovnateľne lepšie.

Admin rozhranie WordPressu

Ak si predsa na inštaláciu netrúfate, môžete osloviť študenta, ktorý sa venuje tvorbe webov alebo aj webdizajnéra na voľnej nohe a oni vám WordPress aj so zvolenou šablónou na hosting nainštalujú. V budúcnosti Vám môžu pomôcť pri úprave webu a dať cenné rady. Samozrejme to niečo stojí, ale inštalácia WordPressu a šablóny by mala stáť pár eur.

Zložitosť úpravy webu

Ako som spomínal, rozdieľ týchto riešení je aj v spôsobe úpravy vášho webu. To ako jednoducho alebo zložito váš web vyskladáte. To však závisí od konkrétnej šablóny, ktorú použijete. Vo všeobecnosti však platí, že online nástroje na úpravu webu sú intuívnejšie, ľahšie, používateľsky prívetivejšie.

V online nástrojoch máte však výrazne obmedzený počet šablón (v desiatkach kusov), ktoré máte na výber v porovnaní s WordPressom, kde počet šablón je v desaťtisísoch. Vo WordPresse máte oveľa väčšiu voľnosť pri výbere dizajnu, štruktúry webu.

Pokiaľ ste technickejší typ, úpravu webu vo WordPresse zvládnete. Pomôže vám Google, kde je množstvo rád, návodov ako čokoľvek urobiť, keďže WordPress je najrozšírenejší CMS systém a celkovo najviac stránok na internete je postavenom práve na ňom. Okolo WordPressu je silná komunita a keď si s niečím nebudete vedieť dať rady, môžete sa opýtať priamo ľudí napr. na FB stránke, ktorí sa mu venujú a majú s ním skúsenosti.

Pri oboch riešeniach budete musieť pri tvorbe webu investovať dosť veľa času, aby ste sa naučili, ako váš web vyskladať. Pri WordPresse tento čas bude zrejme o niečo väčší, ale je to vpodstate investícia do budúcnosti. Ak budete niekedy mať viacej webov, viacej podnikaní, môžete využiť vždy WordPress a finančná úspora tu už bude oproti online nástrojom znásobená.

Sloboda úprav

Práve v slobode úprav suverénne vedie WordPress. V podstate na všetky možné problémy, úpravy, funkcionalitu, ktorú budete chcieť na web pridať, nájdete rôzne pluginy.  Vo väčšine prípadov si vystačíte s verziami pluginov zadarmo.

Tie najpoužívanejšie funkcionality môžete mať aj v online nástrojoch, ale zrejme budete musieť prejsť k vyššiemu balíčku služieb, čo sa odrazí aj vo vyššej cena za mesiac služby. Čo v priebehu rokov bude niekoľkonásobne vyššie číslo ako v prípade WordPress šablóny.

Niektoré úpravy na mieru v online nástrojoch nie sú vôbec možné, čo sa vo WordPresse nestane. V ňom môžete nainštalovať už vytvorený plugin, alebo požiadať wordpress programátora, aby vám túto funkcionalitu do webu doprogramoval.

Výber šablóny

Kvalita webu v oboch spôsoboch tvorby webu závisí aj od šablóny. Čím lepšiu šablónu vyberiete, tým bude lepší výsledok. Akú šablónu zvolíte, je veľmi podstatné a preto by ste tomu mali venovať dostatok času.

Pri vyberaní dizajnu a štruktúry šablóny, vám môžu pomôcť stránky konkurencie, ale aj iných stránok u nás aj v zahraničí. „Napozerať“ ostatné weby – akú majú grafiku, aké informácie obsahujú, kde sú tieto informácie umiestnené, štruktúra webu sú veľmi dôležité aspekty a výrazne zvyšujú kvalitu webu, ktorý budete tvoriť. Pokiaľ máte aj grafické cítenie, máte veľký predpoklad, aby stránka vyzerala pekne, resp. obstojne – nemôžete mať priveľké očakávania, na prvýkrát to nebude až také veľké umelecké dielo:). Záleží hlavne nad zložitosťou webu, ktorý chcete vytvoriť. Iná je náročnosť vytvoriť osobné portfólio prác a iná je náročnosť vytvoriť väčšiu firemnú prezentáciu.

Zhrnutie

A tu sa dostávame k záveru tejto časti a ku môjmu odporúčaniu. Keby som chcel vytvoriť web sám (a nebol by som samozrejme webdizajnér) vybrať sa môžete dvomi cestami:

Jednoduchšia cesta online nástroja

  • web vytvoríte rýchlejšie
  • vhodnejšie ak ste netechnický typ, nemáte až také skúsenosti s prácou na PC alebo nechcete do tvorby webu investovať viacej času, nechcete googliť
  •  menšia sloboda, ak budete chcieť dodatočnú funkcionalitu, musíte mesačne viac platiť
  • niektorá funkcionalita, grafika, štruktúra webu sa nebude dať doprogramovať
  • v neposlednom rade mínusom je cena, závisí podľa vašich nárokov na web, ktoré môžu časom narastať

O niečo zložitejšia cesta nainštalovanej WordPress šablóny

  • väčšia sloboda – funkcionalita podľa vašich požiadaviek – buď na konkrétnu funkcionalitu stuahnete vhodný plugin, alebo najmete človeka, ktorý vám túto funkcionalitu doprogramuje
  • táto cesta je vhodnejšia pre ľudí, ktorí sa chcú s webom vyhrať a neboja sa googliť a venovať tomu o niečo viac času
  • investícia do budúcnosti – keď budete chcieť vytvoriť ďalšie weby, vaša pôsobnosť podnikania sa rozšíri, ušetríte násobne viac financií oproti online nástroju
  • cena – rozdiel ceny prvého a druhého spôsobu závisí hlavne vo vašich nárokoch na web – pri jednom webe, však nie je až taký veľký
  • o niečo zložitejšie vytvorenie webu

Výsledok vytvoreného webu závisí iba na vás, ale myslím, že na rozbeh vášho podnikania, keď počítate každé euro, takáto voľba môže byť dostačujúca. Pre už rozbehnuté podnikanie by som volil možnosti o ktorých budem písať ďalej v tomto článku.

Ak si nie ste istý, či budete vedieť vytvoriť web, ktorý bude zodpovedať aspoň vašim minimálnych požiadavkám a v neposlednom rade potrebám návštevníkov, odporúčal by som osloviť šikovného študenta. Tam sa však môžete aj popáliť, zámerne som zdôraznil, aby bol šikovný. O tom už ďalej v článku.

Web si chcete dať vytvoriť niekomu inému

Pokiaľ máte aspoň o máličko väčší rozpočet, môžete si dať vytvoriť web niekomu inému. Cena takéhoto webu môže byť samozrejme rôzna.

Študent

Pokiaľ vám web urobí študent, cena môže byť len o niečo vyššia, ako keď využijete spomínané online nástroje (Wix, Webnode …) – ak by váš web na internete bol povedzme aspoň dva roky. Ak nájdete šikovného študenta, ktorý sa tvorbe webu venuje nejaký čas, má aspoň nejaké skúsenosti, považujem to za lepšiu voľbu ako použiť online nástroje. Pretože sa tvorbe webov venuje, má napozerané ako by weby mali vyzerať, aké informácie by mali obsahovať, kde a ako by mali byť na stránke umiestnené. Mal by vedieť aký dizajn a štruktúru zvoliť. Keďže je to ale stále študent, závratne veľa financií nepotrebuje. Je to však individuálne a veľmi závisí na tom, s akým študentom budete spolupracovať.

Podobná skupina ako študenti sú kamaráti či známi, ktorí sa tvorbe webu venujú takisto len vo voľnom čase. Odlišujú sa hlavne finančnou odmenou. Pre známeho, ktorý robí v IT firme, nebude veľmi motivujúce robiť web po nociach, za povedzme 200 eur.

Práca študenta alebo známeho sa líši najmä od ostatných možností, o ktorých budem ďalej písať, hlavne v serióznosti prístupu (napr. dodržiavanie termínov), celkovým časom vytvorenia webu, rýchlosťou prípadných zmien na webe v budúcnosti. Rozdiel je hlavne v kvalite, ale ťažko to zovšeobecňovať, stačí ak si pozriete weby, ktoré daný človek už vytvoril a dostanete predstavu o jeho práci. Kvalita webu vytvoreného študentom alebo niekým kto sa tomu venuje vo voľnom čase sa mi ťažko hodnotí, keďže ja sám som kedysi takto začínal a tvrdil som, že študent vie vytvoriť najlepšie weby v pomere kvalita/cena.

Dnes by som povedal, že záleží na tom, akú kvalitu vyžadujete a hlavne na vašom rozpočte. Taktiež platí, že kvalita práce webdizajnéra, ktorý sa venuje tvorbe webu 8 hodín denne je niekde inde ako tá študentova.

Cena webu vytvoreného študentom môže byť rôzna. Osobne si myslím, že pod 200 eur je jeho kvalita veľmi otázna. Takže pre mňa cena začína od tejto sumy.

Webdizajnér na voľnej nohe

Webdizajnér na voľnej nohe alebo angl. freelancer je spravidla profesionál, ktorý sa nezamestnal v digitálnej agentúre alebo inej spoločnosti na tvorbu webu, ale rozhodol sa podnikať. Freelancer vytvára weby pre viacerých klientov – stálych dlhodobých klientov a samozrejme pre tých nových.

Ako som písal, spravidla je to profesionál, ktorý sa tvorbe webov venuje niekoľko rokov. Sleduje nové trendy, každý deň sa zdokonaľuje. Vie vám presne povedať, čo by váš web mal obsahovať, akú by mal mať štruktúru, ako by mal vyzerať alebo na druhej strane, čo by nemal obsahovať atď.

V porovnaní s agentúrou, výhodou pre vás, ako zadávateľov tvorby webu je, že presne viete, kto váš web bude fyzicky robiť. Komunikujete teda priamo s daným človekom. Z toho vyplývajú určité výhody. Napríklad nedochádza k „šumu“ pri komunikácii, pripomienky sa na webe zapracujú rýchlejšie a presnejšie. Pokiaľ je niečo súrne, môžete freelancerovi priamo zavolať. Máte istotu, že váš web robí odborník s ktorým ste sa na tom dohodli a nie náhodou zamestnanec, resp. študent v agentúre, ktorý si príde odkrútiť ďalších 8 hodín. Čo je na tom asi najlepšie, že všetky vaše financie sa priamo premietnu do hodinovej sadzby freelancera, teda priamo na webe, nie na režijné náklady agentúry.

Na druhej strane sú tu aj nevýhody. V agentúre je tím odborníkov, každý má určitú úlohu, na ktorú sa čo najlepšie špecializuje. Freelancer robí viacero úloh, ako napríklad vymýšľa používateľské rozhranie UX, dizajn, programovanie, venuje sa svojmu marketingu – nemusí to tak však vždy byť, veľakrát spolupracuje viacej freelancerov dokopy.

A čo cena?

Závisí od toho, či chcete stránku zo šablóny alebo web na mieru. Stránka zo šablóny znamená, že s freelancerom prediskutujete štruktúru webu, aké jednotlivé časti Váš web bude obsahovať. Následne podľa tejto analýzy freelancer vyberie vhodnú šablónu z databázy šablón. Následne túto šablónu upraví podľa spomínanej analýzy, zmení fotky, obsah, prípadne urobí menšie úpravy v šablóne na mieru. Takáto tvorba webu stojí zhruba od 500 eur.

Najvyššiu kvalitu a originalitu dostanete pri tvorbe webu na mieru. Tento druh tvorby webu mám ja ako freelancer najradšej, hlavne preto, že kreativite sa medze nekladú. Môžete vytvoriť, čo vás napadne, nemusíte sa obmedzovať, robiť kompromisy.

Freelancer zanalyzuje Vaše podnikanie. Premyslí si, ktoré informácie sú pre neho ako návštevníka webu najdôležitejšie a tie správne na vhodných miestach zviditeľní a graficky spracuje. Takúto tvorbu webu by som odporúčal vtedy, keď chcete svojím potenciálnym alebo súčasným zákazníkom ukázať, že ste profesionál, poskytujete najlepšie služby, že jednoducho vyčnievate z davu. Chybičkou krásy je však cena, tá začína od 1000eur.

Agentúra

Posledná v našom zozname je agentúra. Na webe spolupracuje tím odborníkov: UX návrhár, dizajnér, copywriter, programátor atď. Web by mal taktiež prejsť merateľným testom použiteľnosti, kde sa navrhnuté používateľské rozhranie otestuje na reálnych používateľoch a vyhodnotí, či sú jednotlivé prvky správne rozmiestnené a navrhnú sa prípadné zmeny. Pokiaľ chcete naozaj kvalitný web, kde sa každý detail odrazí vo vašich tržbách, je toto riešenie najvýhodnejšie. Napríklad pri eshope s veľkou návštevnosťou aj malá zmena veľkosti tlačítka alebo jeho umiestnenie na inom mieste, môže mať za následok zvýšenie o desiatky objednávok mesačne. Tvorba firemného webu kvalitnou agentúrou začína však od 2000 eur.

Zhrnutie

Ako ste sa mali možnosť presvedčiť, cena webu môže byť diametrálne odlišná a závisí samozrejme od jeho kvality. Web si môžete vytvoriť sami zo šablóny za pár eur, investovať musíte však ešte k tomu váš čas. Alebo si ho môžete dať vytvoriť študentovi od 200 eur, profesionálovi od 500 eur zo šablóny alebo od 1000 eur na mieru a v neposlednom rade agentúre od 2000 eur.

To ako sa rozhodnete závisí hlavne od vášho rozpočtu. Keď začínate podnikať, rozpočet je väčšinou menší, pozeráte sa na každé euro. Preto by som pri začínajúcom podnikaní alebo jednoducho vtedy keď máte menší rozpočet zvažoval medzi:

  1. vytvorením webu svojpomocne (výhody/nevýhody opisuje detailnejšie vyššie)
    • nainštalovaním WordPress šablóny
    • s využitím online nástrojov (Webnode, Wix a pod.)
  2. oslovením študenta alebo freelancera s tvorbou webu zo šablóny

Web je reklama s masovým dosahom, ktorú budú vidieť stovky potenciálnych zákazníkov, pri ktorých sa chcete ukázať v čo najlepšom svetle. Preto je dôležité, aby pôsobil profesionálne, aby sme s návštevníkom nekomunikovali, že sme amatéri, ale že sa vyznáme v danom obore, priniesli relevantné informácie, intuitívne rozmiestnené na webe, tak aby ladili s grafickým prevedením.

Pokiaľ máte menší rozpočet, odporúčal by som vám investovať do webu aspoň 500 eur, za ktoré vám vie profesionál na voľnej nohe vytvoriť kvalitný web zo šablóny, ktorý bude na začiatok vaše podnikanie solídne prezentovať.

Ak chcete návštevníkovi webu komunikovať, že ste v obore ostrieľaný hráč s kvalitnými službami, produktami, určite by som volil vytvorenie stránky na mieru s originálnou grafikou. Od profesionála na voľnej nohe zhruba od 1000 eur.

V neposlednom rade je tu web od agentúry, ktorý sa hodí, ako som už spomínal hlavne na weby s veľkou návštevnosťou. Agentúry vedia merateľne zoptimalizovať weby tak, aby tvorili čo najväčšie tržby. Weby od agentúry sa začínajú od 2000 eur.

Prosím ohodnoť článok, zaujíma ma tvoja odozva

Aká je vlastne cena za tvorbu web stránky?
5 (100%) 4 votes
Peter Bugáň

Venujem sa tvorbe webov nejaký ten piatok - vyše desať rokov. Svoje skúsenosti zdieľam aj s ostatnými na tomto blogu. Budem veľmi rád, keď ho budeš čítať pravidelne a ešte radšej, ak sa pridáš do mailing listu.

Pomáham klientom s tvorbou komplet celého webu. Milujem programovať aj vytvárať grafický návrh webu.

Viac o mne

Tvorbe webov sa venujem vyše 10 rokov. Na tejto profesii ma fascinuje, že spája dizajn a programovanie, moje dve veľké vášne. Prepínanie sa medzi umením a logikou ma napĺňa a práci dodáva potrebnú pestrosť.

Rád cestujem, a tak spoznávam život okolo seba a neprestávam sa čudovať, čo všetko vidím.

Kontakt

Ing. Peter Bugáň

Nemčianska cesta 120, 974 01 Banská Bystrica

+421 949 210 222
buganpeter@gmail.com