blog preface

Keď som rozmýšľal nad tým, čo by mal obsahovať kvalitný prezentačný web, resp. na čom najviac záleží pri tvorbe webu, napadlo ma len 6 hlavných bodov, ktoré sú medzi sebou úzko prepojené. Na prvý pohľad sa to teda javí jednoducho. Je to v skutočnosti také jednoduché? To si zodpovieme v tomto blogu.

1. Obsah

Podľa mňa je na celom webe najdôležitejší obsah. Pokiaľ máte super marketing, SEO a nemáte dobrý obsah (dobrý produkt, službu, informácie, ktoré používateľ hľadá) nedocielite webom to, čo chcete – napr. nepredáte váš produkt, službu atď. Pokiaľ na webe máte nedostatočné informácie o vašej poskytovanej službe, návštevník webu stránku zatvorí a prejde ku konkurencii.

To aké informácie, texty by mali byť na stránke, viete najlepšie vy samy, keďže v danej oblasti ste najväčší odborník. To v akej forme a štruktúre by mali byť na webe zobrazené už nie je jednoduchá vec a určite je na mieste pomoc webdizajnéra. Bližšie informácie k štruktúre textu si povieme v ďalšom bode.

Obsah webu tvoria samozrejme aj fotky, ktoré sú niekedy dôležitejšie ako textový obsah. Hlavne pri prvotnom zaujatí návštevníka webu. Kvalitné fotky sú veľmi dôležité, najlepšie, ak sú nafotené profesionálnym fotografom. Fotky by mali dokreslovať text a komunikovať Vašu ideu.

Dobré fotky sú dôležité hlavne pri súčasnom trende, kedy weby majú skôr jednoduchší dizajn s vhodnými fotkami a kratšími ale výstižnými textami.

2. Prehľadnosť a štruktúra webu

S obsahom úzko súvisí prehľadnosť a forma akou sú jednotlivé informácie podávané. Pokiaľ máte na webe dobrý text, informácie, ktoré používateľ hľadá, ale k týmto informáciám sa nedostane, neprečíta si ich, je to problém.

Používatelia dlhé texty nečítajú, maximum predstavuje pár viet. Weby väčšinou rýchlo prechádzajú – scrollujú, v praxi to vyzerá asi tak, ako by ste prechádzali po dialnici a čítali billboard. Ideálna úvodná stránka webu by mala obsahovať pútavé fotky produktu/služby, ktoré už samé návštevníkovi poskytujú informácie. Texty by mali byť ideálne len vo forme nadpisov, stručných zoznamov a maximálne v 1 až 3 odsekov. Pre jasnejšie a prehľadnejšie dokreslenie textu je určite niekedy dobré použiť ikonky.

Pokiaľ už viete aké informácie by ste chceli prezentovať vašim návštevníkom webu, druhý krok je vytvorenie štruktúry webu, tzv. wireframu. Wireframe je jednoduchý náčrt webu – aké sekcie bude stránka obsahovať, rozmiestnenie obrázkov, textov.

Ukážka wireframu

Takto dostaneme presnú štruktúru spolu s textom – informáciami. Pri tvorbe wireframu sa riadim hlavne heslom „čím jednoduchšie, tým lepšie“. To platí pri všetkom – menší počet sekcií, jednoduchšie sekcie, kratšie texty atď.

Pokiaľ máte urobený dobrý wireframe, máte podľa mňa 60% z dobrého webu!

Ak si chcete vytvoriť web svojpomocne, odporúčal by som začať práve takýmto náčrtom webu, vo forme rámčekov, textov. Dostanete jednoduchý nadhľad o vašom webe. Ujasníte si, čo vlastne na stránke chcete mať!

Vytvoriť dobrý wireframe samozrejme nie je jednoduché a je to celá veda, ktorá sa skrýva v skratkách UI a UX dizajnu. Ide o vytvorenie štruktúry a správnych chytľavých textov tak, aby návštevník webu najjednoduchšie, najrýchlejšie urobil na webe to, čo chcete – kúpil produkt, službu atď. Viac si o UI a UX povieme v ďalšom bode.

Na vytvorenie dobrého wireframu by som vám poradil „napozerať si“ čo najviac webov. Hlavne weby vo vašom obore (slovenskú, českú a svetovú konkurenciu), ale aj akékoľvek iné weby. Zaujímavé inšpirácie nájdete aj na webe Behance.net, ktorý veľmi rád navštevujem.

3. Profesionálny vzhľad webu

Okrem spomínaného obsahu a štruktúry, je dôležitý aj celkový dojem z vizuálnej stránky webu! Keď si pozriete stránku, mali by ste nadobudnúť dojem, že vyzerá profesionálne. Teda, že s Vašim potencionálnym zákazníkom komunikujete, že ste v danom obore profesionál, ste na trhu už nejaký ten rok. Web je jednoducho Vaša vizitka.

Pokiaľ si web vytvárate svojpomocne, napr. cez WordPress, Wix, Webnode, veľakrát sa stane, že niektoré detaily nie sú dotiahnuté, napr. niektoré sekcie sa zle zobrazujú, prekrývajú, použité sú nevhodné farby, fonty atď. Veľakrát veci, ktoré programátorovi nezaberú veľa času, aby ich upravil. Preto by som odporúčal, aby ste sa na Váš vytvorený web opýtali viacerých známych, čo si o ňom myslia a dotiahli detaily, ich pripomienky. Práve tieto detaily kazia celkový profesionálny vzhľad.

4. Ako stránka s návštevníkom komunikuje – UI a UX

Ako som už spomínal, pod skratkami UI a UX sa skrýva to ako stránka s návštevníkom webu komunikuje. Či dosiahnete váš cieľ – predať produkt, službu, či vám zákazník zavolá atď. Vpodstate je to len výsledok predchádzajúcich troch bodov. Dal som to však ako samostatný bod, keďže je to to najdôležitejšie pri tvorbe webu, to o čo sa snažíte.

Dobré UX (user experience – zážitok návštevníka webu) je tak trochu mágia, musia byť však splnené nasledovné body:

  • prehľadnosť – návštevník musí nájsť informácie na webe, ktoré hľadá, čo najrýchlejšie
  • menej je viac – čo najmenej používať dlhé texty
  • pútavé fotky, ktoré dokresľujú ideu webu, to čo chceme s návštevníkom komunikovať
  • vkusná grafika, ktorá pôsobí profesionálne

Na to, aby sme zistili, či stránka má dobré UX sa robia tzv. UX testy. Niekoľkým používateľom dáte konkrétne zadanie (napr. nájsť na vašom webe konkrétnu informáciu) alebo len sledujete, ako používatelia interagujú s vašim webom – na to vám môže pomôcť nástroj Hotjar, v ktorom presne vidíte čo návštevníci webu robia, ako klikajú, scrollujú atď.

5. Rýchlosť načítania

6. Návštevnosť webu

Na Vašu stránku po vytvorení automaticky začnú prichádzať používatelia z vyhľadávačov (napr. Google). Googlu trvá nejaký čas (väčšinou pár dní) kým váš web zaindexuje. To na koľkom miesta a na aké kľúčové slová sa budete zobrazovať na Googli, závisí od SEO.

SEO

SEO sa delí na onpage a offpage. Onpage SEO sa týka priamo Vášho webu – ako je napísaný zdrojový kód, obsah stránky, ako používatelia interagujú so stránkou – ako dlho na nej ostávajú atď.

Offpage SEO tvoria odkazy na Vašu stránku – koľko ich je a na akých stránkach sa nachádzajú.

Platená reklama

Pre úplnosť spomeniej aj platenú reklamu. Okrem návštevíkov, ktorí prichádzajú na Váš web z neplateného vyhľadávania (napr. z Googlu), si môžete zaplatiť reklamu na Googli, Facebooku, Instagrame alebo kdekoľvek inde.

Zhrnutie

Pokiaľ na webe budete mať informácie, ktoré návštevníci webu hľadajú, v prehľadnej forme, doplnené o kvalitné fotky, máte tak 60% z dobrého webu! Aby návštevník mal z vášho podnikania pocit, že ste v danej problematike profesionál, Váš web nemôže vyzerať amatérsky, čo veľakrát závisí na detailoch. Keďže vzhľad je vec vkusu, môžete rôzne pripomienky získať od vašich známych.

Aby ste vytvorili dobrý web, odporúčam si „napozerať“ ostatné weby – konkurenčné (slovenskú, českú a svetovú konkurenciu), ale aj z iných oborov. Pri hľadaní inšpirácii vám môže pomôcť môj obľúbený zdroj Behance.net – kde môžete dizajny filtrovať podľa rôznych atribútov.

Pokiaľ máte toto všetko splnené, máte dobrý základ na offpage SEO a teda viac návštevníkov na webe.

Prosím ohodnoť článok, zaujíma ma tvoja odozva

Na aké veci sa treba zamerať pri tvorbe kvalitného webu?
5 (100%) 2 votes
Peter Bugáň

Venujem sa tvorbe webov nejaký ten piatok - vyše desať rokov. Svoje skúsenosti zdieľam aj s ostatnými na tomto blogu. Budem veľmi rád, keď ho budeš čítať pravidelne a ešte radšej, ak sa pridáš do mailing listu.

Pomáham klientom s tvorbou komplet celého webu. Milujem programovať aj vytvárať grafický návrh webu.

Viac o mne

Tvorbe webov sa venujem vyše 10 rokov. Na tejto profesii ma fascinuje, že spája dizajn a programovanie, moje dve veľké vášne. Prepínanie sa medzi umením a logikou ma napĺňa a práci dodáva potrebnú pestrosť.

Rád cestujem, a tak spoznávam život okolo seba a neprestávam sa čudovať, čo všetko vidím.

Kontakt

Ing. Peter Bugáň

Nemčianska cesta 120, 974 01 Banská Bystrica

+421 949 210 222
buganpeter@gmail.com